Skattergades historie er lang og farverig.
Foreningens historie er væsentlig kortere. Allerede I 70’erne optræder en ‘Skattergade- gruppe’ I skrivelser og indlæg I en skrevne presse. Det var overvejende I forbindelse med det såkaldte ‘gadeslag’ I 1977-78, som på mange måder ændrede Svendborgs byplan, - ikke altid til det bedre.
For Skattergades vedkommende blev overgangen over jernbanen med mellemrum lukket, men som regel åbnet igen, I hvert fald for gående. Hver gang den blev åbnet gav det anledning til fest. Hver gang den blev lukket afstedkom det nye protester og samling mod ‘overmagten’.
Af historien kan læses, at tonen mellem en øjensynlig ret enerådende forvaltningschef og borgerne undertiden var ret barsk. Der er fra den ene side en arrogance, som ville være utænkelig nu om dage, -‐og fra den anden ret grove anklager om magtmisbrug.
Men nytårsaften 2009-10 gik det helt galt. Et signalskab ved overskæringen, som styrede bomme, klokker og lys blev sat ud af spillet af en lovlig voldsom nytårsbombe. BaneDanmark fik relativt hurtigt repareret skaden ved Brogade og Valdemarsgade, men lukkede istedet Skattergadeovergangen med et midlertidigt hegn. Sagen var jo den at man længe havde pønset på en anledning til en permanent lukning af denne lille irriterende overgang, og af den tilsvarende ved Baagøes Allé, som ‘stjal’ et par minutter af køretiden. Det førte til underskriftindsamlinger for og imod, nye skriverier i pressen, nye demonstrationer. Politikere og Forvaltning var i vildrede, men endte med at genåbne overgangen i marts 2010. BaneDanmark svarede igen med en pseudo-argumentation om sikkerheden, og da kommunen opdagede at regningen for en udbygning af overgangen med bomme ville komme til at ligge på kommunens eget bord, skiftede man standpunkt og besluttede i marts 2011 at bøje af for BaneDanmark og lukke overgangen.
Men sagsforløbet i hele sin urimelighed havde skabt sammenhold i gaden. Vi begyndte at lave gadefester og i november 2010 dannedes den nuværende Skattergade Beboerforening, som efterhånden har udviklet sig til et socialt samværd under mange former, men stadigt med det primære mål: At få genåbnet overgangen og gøre gaden hel igen.
Og vi fik vores egen hjemmeside, hvor vi efterhånden vil kunne fortælle detaljerne i denne ‘bloddryppende’ historie, og meget andet om gadens historie og egenart –og om hvad der ellers rør sig i vores elskede gade.
Seneste kommentarer
Ja så skulle der være fantastisk nyt fra “udenrigsgruppen”
Til Fællesspis blev vi orienteret om møder med svendkommunen. Jeg synes I skulle formidle det her og måske andre interessante steder.
Jeg vil gerne høre nyt fra “Udenrigsgruppen. Har i kke lige haft møde med borgmester?
Jeg er flyttet ind hos Arne og Winnnie i nr. 14, og vil gerne være medlem.
Mit tlf. nr er 27150212
Vh
Lotte
André Durinck var min oldefar