Beboerforeningen i en af Svendborgs ældste gader
Skattergade har – ligesom de øvrige gader i det centrale Svendborg –været en travl og levende gade med mange virksomheder og forretninger lige fra Brdr. Wiggers – Herre- og drengeklæder i nr. 1 A på hjørnet af Korsgade og Skattergade til ’Skibsproviantering v/Wilhelm Jensen’ i nr. 39 på hjørnet af Kullingegade og Skattergade og alle de andre herimellem.
Senere bringer vi historien om erhvervsdrivende i gaden gennem tiden.
'ArtsFæller', et kollektiv af kunsthåndværkere har siden 1. februar 2013 holdt til i Fru Olsens Stuers tidligere lokaler.
Spærringen af overgangen betød, at den naturlige vej fra lystbådehavnen til centrum af byen blev lukket. En væsentlig del af latinerkvarteret - med det gamle og flotte kvarter i Kullinggade og den nedre del af Skattergade - var blevet skåret væk, ligesom butikker har måttet give op.
Læs nedenstående indehavernes beretninger om de spændende forretninger.
Genåbningen af gaden vil sikre
- at by og havn kommer til at hænge bedre sammen via den smukke vej fra lystbådehavnen gennem Skattergade til centrum af byen.
- at de gamle kvarterer i Kullinggade og Skattergade bliver en naturlig del af Latinerkvarteret.
- at spændende og sjove butikker i Kullinggade og Skattergade som ArtsFæller kan eksistere
og bidrage til at gøre Latinerkvarteret endnu mere attraktivt til glæde for turister og beboere i Svendborg.
Læs nedenstående indehavernes beretninger om de spændende forretninger.
v/ Bjarne Laustsen
EN BUTIK I SKATTERGADE
SLENDRIAN & SMØL Kulturantik og Det meget lille Galleri.
Mandag den 8. oktober 2007 åbnede for første gang i mange år en ny butik i Svendborgs Skattergade.
Den hed Slendrian & Smøl Kulturantik og indehaverne var Niels Hansen og Claus Højmark. De kendte hinanden fra museums-arbejde og tog nu springet ud i selvstændigheden. Man måtte kunne tjene penge på at sælge spændende gamle ting med gode historier, tænkte de.
Butikken lå i Skattergade, hvor der før havde været tandklinik (tidligere tandkunder så altid sjove ud, når de troede, det var klinikken, de gik ind i).
Og den blev modtaget med stor glæde af gadens beboere. Den flinke familie overfor kom og satte det blå navneskilt op på facaden, moren holdt stigen, faren kravlede op og datteren håndterede skiltet… Mange nysgerrige kiggede ind og vænnede sig til at finde deres gaver hos Slendrian & Smøl og da Det meget lille Galleri åbnede, kom mange fra gaden og tog deres gæster med også.
Ikke længe efter åbnede nok en butik i Skattergade: Fru Olsens Stuer (hende, der hjalp med skiltet). Folk fra nedre del af gaden og fra kvarteret der omkring, gik forbi butikkerne – og ind i dem -, når de skulle op til centum. Sejlerne fra lystbådehavnen kom dén vej og turister, der var trætte af kæde-og tøjbutikkerne i gågaden, gik også gennem Skattergade.
De to butikker kom med i den nye guide for Latinerkvarteret, som mange havde i hånden, når de gik rundt i byen. De blev godkendt som Cittaslow – butikker og fik god omtale i pressen.
År for år steg omsætningen og der blev lavet ’Kunstskatte i Skattergade’, hvor beboere udstillede deres kunst og kunsthåndværk i gadens to butikker. Der var et rend over togsporene og der var et sjældent set sammenhold i gaden.
Men så skete der endnu en ulykke banen; godt nok ikke ved Skattergade-overgangen, men det var lige meget: nu skulle ministeren og Bane Danmark vise handlekraft:
2011 spærrede Bane Danmark for gående trafik over jernbanen fra den sydlige ende af gaden til den nordlige; nu skulle man gå en lang kedelig omvej langs banen med der grimme hegn, for at komme fra den ene ende af Skattergade til den anden – dén gade, som havde forbundet havn og by siden 1400hvidkål….skammeligt!
Krisen var også i fuld gang, så i 2012 måtte først Slendrian & Smøl lukke og nogen tid efter Fru Olsens Stuer med Winnie som indehaver. Et kapitel i Skattergades butiksliv og i gadens historie var slut.
Claus Højmark, maj 2014.
Sommeren 2008 åbnede Fru Olsens Stuer i Skattergade. Det var en drøm gennem flere år, der gik i opfyldelse for mig og jeg nød at drive forretningen.
Fru Olsens Stuer handlede med Fair Trade varer fra 3. verdenslande, såvel brugskunst som kolonialvarer. Derudover handlede jeg med ø-specialiteter fra det sydfynske øhav, såsom syltetøj, honning, sæbe, urtete, is, snaps, øl og meget mere og endelig handlede jeg med kunsthåndværk produceret af lokale kunsthåndværkere, smykker, tøj, keramik, pileflet, skind og garn og meget andet.
Om sommeren havde vi en lille sommercafe i gården, hvor man kunne købe kaffe, te, kage, is, øl og vand.
Vi lavede forskellige arrangementer i gården og i butikken: Julemarked, loppemarked, kunstudstilling for gadens mange kunstnere og i porten havde vi et skab til ophængning af sedler med beskeder til og fra beboerne i Skattergade.
Nu ligger butikken ArtsFæller i lokalerne, det er en kollektivbutik, drevet af 12/15 lokale kunstnere.
Winnie Olsen - juli 2014
Butik og gård blev på en måde, en slags mødested for gadens beboere.
Foruden at Fru Olsens Stuer lå i Skattergade lå den også i Latinerkvarteret og passede perfekt ind i byens ønske om at være en Citaslow by.
Desværre startede jeg samtidig med den økonomiske krises begyndelse, det var jo ikke til at forudsige, men trods det. gik det langsomt fremad med en stigende omsætningen år for år i butikken, lige indtil man valgte at lukke overgangen over jernbanen, - der røg omsætningen ned med en trediedel og jeg var nødt til at lukke efter et års kamp. Forretningen lukkede med udgangen af 2012, kort tid efter at den anden butik i gaden, Slendrian & Smøl, havde givet op.